Waarom dragen.

Dragen is al eeuwenoud, Vroeger en in sommige landen nog steeds word/werd er gedragen met wat er maar binnen handbereik licht/lag. Een doek een sjaal misschien zelfs wel een speciale doek die ervoor gemaakt was.

Tegenwoordig en vooral in de westerse wereld word er vaak gebruik gemaakt van een speciaal hiervoor gewoven draagdoek of voorgevormde zak.

In ons eigen land word het vaak gezien als iets wat alternatief is. Maar waarom? Omdat er tegenwoordig kinderwagens bestaan??

Als er alleen naar de mens word gekeken, zoals zij in elkaar zitten. Is het juist veel aannemelijker om er vanuit te gaan dat een mens gebouwd is om te dragen en niet om hem of haar in een kinderwagen of in een bed/wieg neer te leggen.

 

 

Dit zal ik even onderbouwen.

De wervelkolom van een baby is anders dan die van een volwassene. Bij een pas geboren baby is de rug nog licht gebold. Een lichte c vorm. Pas wanneer de baby zijn/haar spieren gaat gebruiken zal dit zich verder gaan ontwikkelen. zoals het hoofd rechtop houden, gaan zitten, staan en natuurlijk ook lopen. Dan veranderd de c vorm langzaam in de s vorm zoals bij een volwassene. Ook wanneer je een baby met gestrekte benen op de rug laat liggen, komt er een onnatuurlijke kanteling in de bekken en ligt de baby dus niet in een natuurlijke en ontspannen houding. Hierdoor kunnen baby’s hun organen niet goed beschermen, wat voor een baby als heel onveilig voelt. Ook wanneer het veel op de rug ligt kan het hoofd worden afgeplat.

uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen. Dat de beste houding voor de ontwikkeling van de heupjes en de botten van het bovenbeen een hoek maken van ongeveer 45° en tegelijkertijd worden de beentjes opgetrokken tot een hoek van 90° in een goede ergonomische drager of doek kun je deze houding heel goed ondersteunen. In deze positie ligt de heup kop dus het beste in de heup kom. Waardoor de ontwikkeling van de heupen word bevorderd

Al deze punten wijzen er dus op dat je een kindje beter niet op zijn rug kan leggen in een wieg of kinderwagen zoals in de westerse wereld wel veel word gedaan. Want een baby is hier gewoon weg niet voor gemaakt.

 

Positief effect van dragen.

 

Een kindje dat gedragen word zal zich veilig en geborgen voelen. Het lijkt namelijk heel veel op het heen en weer schommelen toen hij/zij nog in de buik zat. Ook als er een beangstigende gebeurtenis voor doet kan het kindje wegkruipen tegen de ouder of verzorger.

Niet alleen voor het kindje maar ook voor de ouders en verzorgers is dragen een goede manier om je kindje sneller en beter te leren kennen en om behoeftes van het kindje te kunnen signaleren. Hierdoor kun je er sneller op inspelen waardoor het kindje ook minder snel zal gaan huilen.

Kindjes die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, zijn erg veel gebaat bij het dragen. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilend kindje verminderd word door dichtbij de ouders te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je kindje rechtop zit, met de knietjes omhoog en met het buikje tegen jou aan zit.

 

Vader kan sneller een hechte band op bouwen.

Ook voor de vader is het dragen erg fijn! Voor een vader kan het soms best lastig zijn om vanaf de geboorte een even hechte band met zijn kindje op te bouwen als de moeder. Door je kindje te dragen wordt het eenvoudiger om deze band samen met je kindje op te bouwen. Door het dragen van je kindje bevorder jij de interactie tussen jou en het kindje en zorgt daarmee voor een goede hechting.

 

Door je kindje te dragen werk je mee aan een paar belangrijke lichaamssystemen. want doordat jij zelf grotendeels in beweging bent : lopen, wiegen, anders gaan zitten enz, zal je kindje altijd meebewegen waardoor het evenwichtsorgaan geprikkeld en gestimuleerd word om zich verder te gaan ontwikkelen. Een kind dat veel gedragen wordt zal over het algemeen dan ook sneller en beter lichaamsbewust zijn/worden.

Ook een gedragen kindje zal eerder met sociale functies om kunnen gaan. Een kindje kan wanneer het buik tegen buik gedragen word, veel leren van de interactie van de persoon die draagt. Zo kan hij/zij bijvoorbeeld aan de gezichtsuitdrukking zien of iets beangstigend, interessant of juist heel erg leuk is.

 

Praktisch.

Je hebt je handen vrij voor een ouder kind. Ook kan jij je was opvouwen of de hond uitlaten. Je kunt het dragen ook combineren met een buggy voor een ouder kind. Ook scheelt het in winkels, geen gedoe met wagens die net wel (of net niet) tussen de kassa’s of stellingen heen passen.

En: met een babydrager hoef je je niet tegen te laten houden door bergen, sneeuw of zand!

 

Heel erg makkelijk met eventuele vakanties!

 

 

 

 

 

Ergonomische en niet ergonomisch.

Ergonomische.

 

* Een soepel en nauwsluitend rugpand.

* Het kind dient rechtop gedragen te worden.(Buik tegen buik)

* Ondersteuning van de juiste spreidhouding van de beentjes en heupjes. (van knieholte tot knieholte, waarbij de knietjes hoger liggen dan de billen)

* Goede neksteun voor kindjes die nog onvoldoende nek controle hebben.

*Het kind moet ten alle tijden vrij kunnen ademen.

* Ergonomie voor zowel het kind dat gedragen word, als voor de persoon die draagt. (Het gewicht van het kind moet gelijkmatig over de persoon die draagt verdeeld worden.)

De regel voor veilig dragen is de T.I.C.K.S regel.

Niet ergonomische.  

(Ik wil dit sterk afraden)

* Geen ondersteuning van knie tot knie.

* Het kind word wel eens naar voren gedragen. Waardoor de rug en de heupen in de verkeerde houding komen.

* Het kind steunt op zijn edele delen. (lijkt mij toch ook niet zo prettig)

* Ook word het wel eens liggend gedragen.

* Het gewicht word niet goed verdeeld waardoor de drager overal last van krijgt.

* De drager kan het kindje niet altijd goed in de gaten houden.

* De meeste niet ergonomische dragers hebben een verhard rugpand. (waardoor de rug word geforceerd.)